SLR-ul perfect – OM 1n

Pasiunea mea pentru aparate a început cu un OM 2n, dar acest blog are ca prim post un alt aparat. Este tot Olympus, dar OM1.

Aparatele şi optica Olympus au fost încă de la început printre preferatele mele. Nu numai din nostalgie, prima dragoste nu se uită, dar şi pentru calităţile lor extraordinare (optica fiind una foarte importantă).

Rămas fără OM2 de ani buni, mi s-a ivit ocazia să achiziţionez un OM 1n. Citisem despre acest aparat şi mereu îl dorisem. Din păcate, aparatele sunt destul de rare – pentru România aş spune aproape inexistente –  şi nu am încercat să îl cumpăr de pe ebay. Prefer să văd şi să testez un aparat înainte de a cumpăra şi să evit astfel surprizele.

to post_00018

OM-1 a fost lansat în 1972, după 5 ani de muncă, creatorul aparatului, Yoshihisa Maitani revoluţionând pur şi simplu industria de aparate slr. Ceea ce a dorit Maitani cu acest aparat a fost să creeze un aparat SLR comparabil cu rangefinder-ele (Leica) la dimensiuni, dar având avantajele unui SLR (vedere şi expunere în obiectiv, macrofotografie, teleobiective cu focale lungi etc.)

Pasionaţii de călătorii – amatori şi profesionişti în egală măsură, au fost foarte rapid atraşi de calităţile lui impresionate şi în special de greutatea extrem de redusă, de faptul că este foarte compact, dar extrem de robust în acelaşi timp.

Odată cu aparatul au fost lansate şi 30 de obiective, iar ulterior oferta a crescut la peste 50 obiective (optica Olympus rivalizând cu cea a aparatelor Leica şi a celor de la Carl Zeiss). În plus, ca şi aparatul, obiectivele sunt extrem de compacte.

Aparatul a reprezentat o inovaţie din toate punctele de vedere, originalitatea sa fiind indiscutabilă (de exemplu timpii se schimbă de pe primul inel situat imediat sub obiectiv). În felul acesta fotograful nu mai este nevoit să coboare aparatul de la ochi. Această facilitate este utilă şi fotografilor stângaci.

Vizorul, surprinzător la un aparat cu dimensiuni atât de reduse, prezintă un raport de magnificare de 0,92x (la infinit atunci când se utilizează un obiectiv de 50mm), oferind o vedere de 97% din câmpul imaginii. Priviţi printr-un astfel de vizor şi o să înţelegeţi.

Oglinda se poate bloca mecanic, atunci când vibraţiile sunt un aspect critic pentru fotografie (de pildă în fotografia astronomică – de altfel OM1 a şi fost unul din preferatel astronomilor şi mai este folosit încă).  Această facilitate nu a fost păstrată din păcate la modelele ulterioare.

Oglinda este supradimensionată, pentru a evita vignet-area atunci când se utilizează obiective până la 800 mm.

Un alt avantaj faţă de alte aparate este că este pur mecanic. Foloseşte o baterie (of, modelul vechi, cu mercur) doar pentru exponometru. OM-1 funcţionează evident la toţi timpii şi atunci când operaţi fără baterii. În legătură cu această baterie de 1,35V, cred că se face mai mult tam-tam decât este cazul. Există soluţii de înlocuire (wein cell sau o baterie de 1,5-1,55 V înseriată cu o diodă schottky), dar OM1 poate expune corect cu o baterie foto de 1,5 V, setând sensibilitatea cu 1- 2 trepte mai jos (recomand 1).

OM-1n, lansat în 1979 şi prezintă 34 de îmbunătăţiri faţă de OM-1. A rămas o perioadă lungă în fabricaţie după apariţia succesorului său – OM-3. Pe lângă aceste îmbunătăţiri – şi care nu sunt minore – aparatul are ca avantaj şi faptul că este mai nou, făcându-l astfel mai căutat.

(-): bateria de 1,35 V, lipsa corecţiei de dioptrii, sensibilitate film maximă 1600 ASA.

(+): greutate redusă (680g), robusteţe, vizor full frame, mirror lock, pur mecanic, optică de excepţie

Câteva exemple (vor mai fi adăugate şi altele, odată ce vor mai fi scanate) de fotografii trase cu OM-1n:

img309

Fuji Provia 400 – februarie 2011 (zuiko f50/ 1.4)

img531

Fuji Reala 100 – iulie 2012 (zuiko f24/ 2.8)

img535

Kodak Portra 160 VC – iunie 2012 (zuiko f50/ 1.4)

OM-1n rămâne şi astăzi printre aparatele foarte căuatate de colecţionari şi unul din preferatele mele.

Manualul se poate descărca de pe: https://classycameras.files.wordpress.com/2013/01/om1.pdf

Advertisements

2 thoughts on “SLR-ul perfect – OM 1n

  1. De 3 zile sunt şi eu posesorul unui OM-1n cu zuiko 50mm/F1.8. La primele mele poze cu un SLR, cu un film alb-negru…De un an pozez cu varianta digitală a lui OM (cu 2 obiective fixe), care mi se pare o cameră extraordinară, mai ales pt. fotografia de stradă. E foarte interesant şi util ceea ce scrieţi aici. Sper să descopăr şi eu magia filmului alb-negru…
    Denis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s